Poziv za podporo kvalitetnih prevodov antropozofske literature

 

Knjige in zapisi predavanj Rudolfa Steinerja tvorijo osnovo antropozofskega študija. Vse praktične pobude, ki črpajo svoje osnove v antropozofiji, so brez te študijske literature prepuščene nejasnosti in samovolji njihovih glasnikov.

V Sloveniji je antropozofija prisotna že desetletja, a žal še nismo zmogli zbrati moči, da bi izšli kvalitetni prevodi antropozofske literature v slovenskem jeziku. S tem je onemogočen dostop vsem, ki ne berejo v tujem jeziku. Razen redkih kvalitetnih izjem je Slovenijo preplavila serija površnih in nedostojnih prevodov, ki pa zaradi svoje omejenosti izkrivljajo dovršenost, jasnost in celovitost izvornih del. Zavedamo se, da so v prevodih vedno lahko napake, vendar v teh primerih ne gre za napake, temveč za nestrokoven odnos do vsebine, v katero moramo – če jo želimo prevesti – najprej študijsko vstopiti in jo dojeti. Celovito razumevanje originala je osnovni pogoj dobrega prevoda.

Zaradi zavedanja, da z dobrim prevodom del Rudolfa Steinerja omogočamo pristen dostop do ključnih duhovnih vsebin vsem slovenskim sodobnikom in vsem naslednjim generacijam, smo se odločili, da zberemo sile za takšna dela. Če prepoznate v tem smisel, se nam pridružite.

Začeli smo z zbiranjem finančnih sredstev, ki bodo v celoti namenjena strokovnemu prevajanju antropozofske literature. V prvem koraku bomo zbrali sredstva za prevod, strokovno spremno besedo in znanstveni aparat Steinerjevega temeljnega dela iz leta 1886: Grundlinien einer Erkenntnistheorie der Goetheschen Weltanschauung mit besonderer Rücksicht auf Schiller. Ta knjiga, Temeljne linije goethejevskega svetovnega nazora s posebnim ozirom na Schillerja, tvori znanstveno osnovo celotni antropozofiji. Gotovo jo je Steiner tudi zato tik pred smrtjo v povsem nespremenjeni obliki znova izdal. Prevod smo zaupali dr. Davorinu Peršiču, ki je s svojim dosedanjim delom na področju antropozofije pokazal, da to zmore.

Prevod knjige bo skupaj s strokovno spremno besedo in znanstvenim aparatom stal 3.500 EUR. Do cene smo prišli na podlagi priporočenih cen prevodov prevajalskih društev Slovenije in lastne ocene. Prevod bo nastal, ko bodo zbrana finančna sredstva. Knjiga bo izšla v dvojezični izdaji v KUD Sredina.

V primeru, da želite tudi vi podpreti prevod knjige, nam prosim pišite ali donirajte v sklad za prevod. Sredstva zbiramo na računu KUD Sredina: SI56 6100 0000 0831 443. V namen vpišite: Za prevod.

Več informacij: Matjaž Medvešek, 031 385 617, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali Barbara Ornik, 041 575 920, Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

 

razvoj_filozofije_naslovnica_mala
PIM_naslovnica_mala

Poizkusni izvod

Knjige

Razvoj filozofije v zgodovini

Prispevek za temeljno kulturno orientacijo na osnovi duhovne znanosti Rudolfa Steinerja.

Knjižno delo osvetljuje:

 • pregled filozofskih avtorjev od antike do začetka 20. stoletja
 • rdečo nit razvoja mišljenja in kulture v zgodovini Evrope
 • temeljne duhovne impulze, ki še danes živijo
 • kulturno izgradnjo sodobnega človeka
 • vrednost in pomen javnosti neznane filozofije Rudolfa Steinerja


Avtor knjige: Dr. Davorin Peršič

Cena: 20 EUR
Knjigo lahko naročite po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(Po dogovoru jo lahko prevzamete v Ljubljani ali vam jo pošljemo na dom - stroški poštnine niso všteti v ceno knjige)

 

Praktično izobraževanje mišljenja

5. decembra 2007 je Sredina izdala prvo knjigo. To je prevod predavanja Rudolfa Steinerja z naslovom Praktično izobraževanje mišljenja.

Knjiga, izšla je v dvojezični izdaji (nemški original in slovenski prevod) in ima 40 strani, je plod dela treh prevajalcev (Bernarde Šmit, Primoža Kočarja in Davorina Peršiča) in študijske skupine, ki se je s to knjigo več let družila.

Predavanje osvetljuje antropozofsko držo do sveta in skozi vsakdanje primere obravnava bistvene vidike človeškega bivanja. Knjiga je tudi zaradi osnovnih vaj v mišljenju lahko dober uvod v praktično mišljenje.

Cena: 10,50 EUR
Knjigo lahko naročite po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

(Po dogovoru jo lahko prevzamete v Ljubljani ali vam jo pošljemo na dom - stroški poštnine niso všteti v ceno knjige)

 

Na vrh strani

Na vrh strani
"Spoznaj samega sebe.
Spoznaj v svoji notranjosti
svet. Spoznaj se v toku
sveta."
Človek in svet
Časopis za antropozofijo, filozofijo, naravoslovje, družboslovje, kulturo in umetnost.

Časopis je namenjen bralcem, ki jih zanimajo temeljna vprašanja človeškega bivanja v odnosu do sveta. Študijski in informativni prispevki si prizadevajo podati celovito kulturno orientacijo in podpreti individualne vpoglede v bivanjsko raznolikost.

Pri avtorskih člankih, prevodih, umetniških delih in ostalih prispevkih gre v osnovi za poglobljene tekste, ki osvetljujejo trajno kulturno substanco. Razbiramo jo v umetnosti, znanosti, filozofiji in tudi v antropozofiji, duhovni znanosti, ki je v slovenskem prostoru še precej neznana.

Časopis želi omogočiti dostop do antropozofskih besedil, razpreti dialog med različnimi svetovnimi nazori, približati filozofske in znanstven ideje, ponuditi umetniško izkušnjo in biti kot živa kulturna iniciativa tudi vir za praktično delo na vseh življenjskih področjih.

Naročnina na časopis

Časopis najlažje naročite po elektronski pošti: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali pokličete na telefon 040 466 409. Letna naročnina je 40 EUR s poštnino, cena posamezne številke pa 10 EUR. Časopis izhaja štirikrat v letu (junija, septembra, decembra in aprila).

Prodajna mesta

- KUD Sredina, Vidovdanska 2, Ljubljana
- Konzorcij, Mladinska knjiga, Ljubljana

 casopis_november_2015_manjsa

Iz trinajste številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Davorin Peršič: Lege, ora et labora! – Besedilo osvetljuje tročlenost človeškega bitja: duha, duše in telesa. V zgodovinskem razvoju je najprej prišlo do izbrisa duha, danes prihaja do izbrisa duše. Zakaj tako in kaj je razrešitev...
 • Karl Heyer: Srednji vek II. – Z antropozofskega vidika osvetljen karakter srednjega veka, vključno z vprašanjem srednjeveškega čarovništva, pojava protestantizma in jezuitizma ter vizije evropske kulturne identitete. Zelo aktualno.
 • Aleksander Strakosch: Samovzgoja in oblikovanje življenja II. – Članek usmeri bralca v osrednje razpoloženje sodobnega človeka in mu na dostopen način utemelji razcepljenost na notranje in na zunanje življenje. Hkrati pa mu pokaže na temeljno zaupanje, ki ga mora sodobnik danes v sebi ustvariti.
 • Davorin Peršič: Steinerjeva zgodovina filozofije z ozirom na Hegla – Spis pokaže na razvojne korake mišljenja oz. filozofije v zgodovini in poda temeljno primerjavo med Steinerjem in najbolj izdelanim filozofom zgodovine filozofije Heglom. Pokaže na podobnosti in ključne razlike, kjer lahko vidimo vrednost in pomen Steinerjevega pogleda na svet.
 • Rudolf Steiner: Zgodnji otroški razvoj in drža odraslih – Predavanje na Steinerjevem zadnjem pedagoškem seminarju zelo nazorno pokaže na osrednje momente vzgoje otroka v zgodnjem obdobju. Če bi prepoznali le teh nekaj zakonitosti, bi se naša vzgoja v številnih primerih prav gotovo zelo spremenila. Poleg opisa vrednosti pravljic za otroke, lahko izpostavimo še opis in razrešitev momenta krize avtoritete, v katero vstopi vsak otrok.
 • Lili Kolisko: Luna in rast rastlin – Članek prikazuje osrednje rezultate raziskav vpliva Lune na rast rastlin. Elementarni vpogledi v te zakonitosti omogočajo sodobnemu človeku to, da razvije zaupanje in spoznavno odkrije povezave med nebom in zemljo, med kozmosom in posameznimi bitji.
 • Novalis: Izbrani fragmenti – Svetloba, ki sije iz kratkih zapisov, prihaja iz prihodnosti. Četudi je misli Novalis zapisal pred več kot 200 leti, se njihova resničnost in vrednost šele danes pričenja prepoznavati.

casopis_maj_2015_manjsa

Iz dvanajste številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Intervju: Miha Pogačnik, violinist in iskalec
 • Aleksander Strakosch: Samovzgoja in oblikovanje življenja I.
 • Rudolf Steiner: Sodobna vzgoja in otrok v prvih sedmih letih
 • Rudolf Steiner: Orientacija v zgodovini filozofije
 • Karl Heyer: Srednji vek
 • Davorin Peršič: Gibljive slike za gibljivo mišljenje
 • Lili Kolisko: Uvod v kmetijstvo prihodnosti

casopis april_2012_manjsa

Iz dvojne, desete in enajste številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Začetki evritmije
 • Okultna filozofija
 • O mimičnem plesu
 • Duševni učinki umetniških slik
 • Spiritualni temelj vzgoje (II)
 • Temperament
 • Lovilne igre
 • Nastanek in razvoj pouka naravoslovja
 • Spomin in domišljija
 • Menartov dnevnik

casopis_julij_2011_manjsa

Vtis o vsebini


Iz devete številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Kratek prikaz osebnosti in dela Rudolfa Steinerja nam omogoči uvideti kaj se zgodi, ko kritičen mislec pristopi do Steinerja, prepozna njegovo duhovno veličino in to poskuša povedati soljudem. Obenem avtor prikaže tudi vzrok za »neuspeh« Steinerjevega dela in opiše težavo »mislecev«, za katere je Steiner preveč »mističen« in težavo »mistikov«, za katere je preveč racionalen. (Rittelmeyer)
 • Moja življenjska pot – avtobiografski tekst Rudolfa Steinerja prikaže njegovo lastno osebnost v otroštvu, utrip časa in duhovni razvoj, ki ga je vodil do duhovne znanosti. Gre za nadaljevanje iz prejšnje številke. (Steiner)
 • Spiritualni temelj vzgoje ima naslov predavanje, ki ga je Steiner imel v Oxfordu na večdnevni konferenci študentov in pedagogov. Gre za uvodno predavanje, kjer avtor prikaže sodobno situacijo, ko brez spiritualnega temelja ni mogoče poučevati tako, da bi zadostili potrebam razvijajočih se otrok. Od tovrstnega temelja, ki ga morajo posedovati učitelji, ni odvisno le vzgojno vprašanje, temveč zdravje celotne družbe. (Steiner)
 • Nova rubrika Igre in gibanje je oživela s prikazom starodavne igre, preskakovanja kolebnice. Gre za praktično pedagoško spodbudo, kako to igro uvesti, kako jo dograjevati, razvijati in stopnjevati. (Kočar)
 • Za umetniško branje smo tokrat izbrali tri parodije oz. groteske mojstra besede Christiana Morgensterna, ki nam z dramsko obliko približa plitkost vsakodnevnih situaciji, reakcij, manir in politične korektnosti, da bi jih prepoznali, presegli in se ob tem tudi nasmejali. (Morgenstern)
 • V članku Steinerjeva kritika Kantove spoznavne teorije nas avtor vpelje v filozofsko pot, ki še danes praktično ni osvojena. V prvi meri gre za uvodno izpeljeavo in prikaz posebne človeške dejavnosti – ki je naše orodje za razsojanje sveta – mišljenja. Poleg utemeljenega uvida, zakaj je to posebna vrsta človeške dejavnosti, nam avtor osvetli tudi nevzdržnost vsesplošno privzetega Kantovega prepričanja o načelni zamejenosti človeškega spoznanja. (Mohorčič)casopis_april_2011_manjsa

Vtis o vsebini


Iz osme številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Moja življenjska pot – Avtobiografski tekst Rudolfa Steinerja prikaže njegovo lastno osebnost, utrip časa in duhovni razvoj, ki ga je vodil do duhovne znanosti. Gre za opis otroštva. (Steiner)
 • Kaj je osrednje sporočilo Rudolfa Steinerja nam avtor na podlagi anekdote osvetli v kratki in jedrnati obliki. (Kovacs)
 • Tri pripovedi smo izbrali iz legende o sedmih modrih mojstrih, ki je bila objavljena v srednjem veku izvira pa pod antičnim in perzijskim nebom.
 • Temeljna načela vzgoje in karme so podana v zapisu dveh predavanj, kjer se zdi, da je vsak stavek poln pomembnih življenjskih ključev, ki razpirajo in rešujejo sodobne težave vzgoje, odraščanja, človeškega razvoja in karme – človeške usode. (Steiner)
 • V članku o razvoju govora nadaljujemo temo treh razvojnih korakov otroka: hoje, govora in mišljenja. Avtor na razumljiv in smiseln način osvetli duhovno naravo govora tudi kot fiziološkega fenomena. (König)
 • Zaključimo z drugim delom predavanja o izvoru arhitekture iz človeške osebnosti, kjer se poleg zagonetnega opisa Goetheanuma izpostavi tudi dilema o umetnosti in zavestnemu znanstvenemu iskanju njenih impulzov. (Steiner)casopis_december_2010_manjsa

Vtis o vsebini


Iz sedme številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Rudolf Steiner v Sloveniji – Bled. Večtedensko bivanje Steinerja na Bledu opisuje Alexander Strakosh, ki v svojem zapisu podana številne drobne, vendar pomenljive dogodke o naših krajih in utripu časa. (Strakosch)
 • Novoletna pesem, je slovenska ljudska pesem, ki jo je leta 1850 v zbirki »Ljudske pesmi s Kranjske« v nemškem jeziku objavil Anastazij Grün. Ker se je slovenski original izgubil objavljamo sodoben prevod. (Jakob)
 • Božično razpoloženje je članek, kjer boste poleg krajšega prikaza prazničnega časa našli tudi tri ljudske koledniške pesmi, ki v simbolni zgodbi izražajo duhovno potrebo našega časa. (Peršič)
 • Božič drevo – simbol. Gre za prevod predavanja, ki na zgoščen način prikaže zgodovinski razvoj božičnega drevesa, njegovo vrednost za sodobnost in poda utemeljitev praznovanja v sodobni kulturnem življenju. V besedilu objavljamo tudi prvi prevod Goethejeve božične pesmi in Steinerjeve božične meditacije. (Steiner)
 • Svobodna šola in tročlenost je članek, ki osvetli osnovne zakonitosti družbe in razvije pogled na vlogo vzgoje in izobraževanja, ki ustreza sodobnemu načinu življenja. Waldorfska pedagogika ni osnovana na nekakšni novi metodologiji, temveč na spoznanju o »nastajajočem človeku in njegovih individualnih potrebah«. (Steiner)
 • Izvor arhitekture iz človeške duševnosti je prva polovica predavanja, ki opisuje gradbeno umetnost templjev v zgodovinskem razvoju. Od bližnjevzhodnih templjev, preko egipčanskih in grških, se do gotske katedrale in naprej do sodobne oblike najsvetejše kulturne stavbe, ki ustreza sodobni človeški duševnosti. (Steiner)casopis_oktober_2010_manjsa

Vtis o vsebini


Iz šeste številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Rudolf Steiner v Sloveniji – Kras. Drugi v nizu člankov o Steinerjevem bivanju v naših krajih, o vzdušju, zanimivih Steinerjevih opisih in izletih v Oglej in Štanjel. (Peršič)
 • Pismo iz Portoroža – prevod pisma Marie von Sivers por. Steiner iz Portoroža filozofu Éduardu Schuréju na poseben način razkriva njeno in Steinerjevo bivanje v Sloveniji. (Sivers)
 • Beseda o teozofiji – zapis predavanju, ki ga je imel Steiner na mednarodnem filozofskem kongresu v Bologni. (Steiner)
 • Cassinijevi ovali – opis in razlaga enostavne in lepe matematične strukture z veliko simbolno vrednostjo, ki je primerne za krepitev mišljenja. (Potočnik)
 • Ločitev med jazom in svetom v prvem letu starosti – opis ključnih fizioloških dogajanj pri otrocih v prvem letu starosti. (König)
 • Meditacija Mati govori za otroka je misel, ki vzpostavlja razpoloženje, primerno za majhne otroke in njihove matere. (Steiner)
 • Zgodbi z naslovom Franček Pila in O hrastovem listju na izviren in hudomušen način podajata resnice sveta. (Bauer)
 • Mihaelov boj z zmajem – dva članka na temo notranje preobrazbe sodobnega človeka, ki se v kaže v jesenskem letnem času. (Steiner)
 • Naši atlantidski predniki - zelo pomembno besedilo, ki na dostopen in celovit način prikazuje zgodovino človeštva v času Atlantide. Fantazijske slutnje o Atlantidi dobijo s Steinerjevim opisom vsebinsko zelo jasne poteze, s katerimi lahko osvetlimo sodobne duševne in družbene procese. (Steiner)
 • Platonova Atlantida – znano je dejstvo, da je Platon pisal o Atlantidi. V tem članku si lahko preberete kje, kaj in kako je o temu pisal in zakaj to ni slučajno. (Peršič)casopis_julij_2010_manjsa

Vtis o vsebini


Iz pete številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Rudolf Steiner v Sloveniji – Portorož. Gre za prvega v nizu člankov o Steinerjevem bivanju v naših krajih, o vzdušju, vsakodnevnih dogodkih, zanimivih Steinerjevih opisih in njegovih ustvarjalnih procesih v tem času. (Peršič)
 • Pesem kitajskega pesnika Li Tai Poja z naslovom Želja, zaokrožuje slikovni in vsebinski poudarek te številke.
 • Lessingove Basni. Izbor dvanajstih klasičnih basni ni le branje za otroke, ampak tudi duhovit vodnjak modrosti za odrasle. (Lessing)
 • Narava se nadaljuje v umetnosti. Filozofski prikaz o enotnosti in različnosti narave in umetnosti s stališča goetheanizma tvori pomembno miselno izhodišče o vlogi umetnosti. (Steiner)
 • Duhovno vodenje človeka in človeštva. Kaj ali kdo vodi človeka pri njegovem razvoju? Že v prvih letih življenja lahko vidimo, da gre za visoko modrost. (Steiner)
 • Razvoj hoje pri otroku. Antropozofski zdravnik poda sliko razvoja hoje pri človeku. (König)
 • Vzgoja v prvih letih življenja. Osnovne potrebe otroka v prvih letih so zelo posebne. Kako jih zadovoljiti in omogočiti najboljše pogoje za človeško rast? O tem govori članek. (Peršič)
 • Spoznavne metode imaginacije, inspiracije in intuicije. Opis vaj in osnovne poti do celovite budnosti. (Steiner)
 • Antropozofska vodila. Tokrat gre za vsebinski prikaz pojma duševno oz. astralno telo. (Steiner)
 • Izvor kitajske in indijske kulture. Zanimiv opis kitajske in indijske kulture osvetli temeljno razumevanje človeške civilizacije in njenega zgodovinskega razvoja. Obenem pokaže tudi na bogastvo in temeljno različnost stare Kitajske in Indije. (Steiner)casopis_marec2010_manjsa

Vtis o vsebini


Iz četrte številke:


Med prispevki ponujamo:
 • V uvodniku z naslovom Simbol velike noči avtor pokaže na temeljni pomen velikonočnega dogodka, ki se v današnjem času postavlja kot zahteva po spoznanju. (Peršič)
 • Filozofsko besedilo Svobodno etično delovanje nad zakonom in instinktom v zgoščenem tekstu ponuja osnovne ideje sodobnega etičnega delovanja, ki temelji na lastni individualnosti vsakega človeškega bitja. (Steiner)
 • Pesem duhov nad vodami, izjemna Goethejeva pesem, ki jo objavljamo v originalu in v prevodu, na slikovit način govori o reinkarnaciji in samospoznanju duha. (Goethe)
 • V članku Duševne vaje mišljenja, čutenja in hotenja so predstavljeni antropozofski spoznavni načini, ki se razvijejo iz običajne zavesti. Ti načini, imenovani imaginacija, inspiracija in intuicija, ustrezajo potrebam sodobne filozofije, kozmologije in religije. (Steiner)
 • Antropozofski članek Kako so ljudje skozi tisočletja videli zodiak, ki govori o dojemanju astronomskih pojavov v zgodovini, na izbranih primerih in z zanimivim slikovnim gradivom iz Babilonije, Egipta in srednjega veka opiše pomembne prehode človeškega duha iz mitološke sanjske zavesti v zemeljsko budnost in od tu v imaginativno budnost. (Vreede)
 • Zgodbe pod naslovom Pravljice za odrasle otroke so del literarnega prispevka socialno in kulturno angažiranega ruskega pisatelja, ki na satiričen način osvetljuje sodobni svet. (Zamjatin)
 • Esej Jutri je manifest, ob nastanku namenjen ruskim pisateljem, ki poziva k človeški budnosti, k osebnemu samopreseganju, da človek ne bi utonil v koristoljubnosti, formalizmu in mehanicizmu sodobne družbe. (Zamjatin)
 • V besedilu Zamjatinov sodobni družbeni ideal avtor na kratko in v esejski obliki predstavi pisatelja Jevgenija Zamjatina. (Peršič)
 • Antropozofska vodila se tokrat dotikajo razlike med eteričnim in fizičnim. Spoznanje te razlike tvori izhodišče za nematerialistično naravoslovje. (Steiner)
 • Stvarjenje sveta in človeka je tema, ki je zanimala delavce, katerim je Steiner predaval. Tu gre za drugo predavanje, nadaljevanje tistega, ki je bil objavljen v prejšnji številki, kjer so podrobno opisana bitja, ki so živela v daljnih epohah Zemeljskega razvoja. (Steiner)casopis_december2009_manjsa

Vtis o vsebini


Iz tretje številke:


Med prispevki ponujamo:
 • Uvodni razmislek o razliki med bitjem in stvarjo, kjer avtor pokaže na pomen naravoslovnega vpogleda, ki nas vodi do etičnega vprašanja. (Peršič)
 • Članek z naslovom Idejni svet govori o razumevanju spoznanja kot vživljanja v bistvo stvari. (Steiner)
 • Trije koraki antropozofije, ki jih avtor vidi v razvoju filozofije, kozmologije in religije temeljijo na spoznavnih sposobnostih posameznika. Ob tem so predstavljeni tudi nadčutni členi človeškega bitja. (Steiner)
 • Antropozofija je temelj waldorfske pedagogike. Zakaj in v kakšnem smislu, nam predstavlja učitelj prve waldorfske šole. (Stein)
 • Otroška igra in delo odraslega sta povezana, vendar nista eno in isto. Igra ni le sproščanje energije, ampak je vaja in izgradnja ustvarjalnosti, pozornosti in volje. (Šolar)
 • Antropozofska vodila so idejni sklopi, ki tokrat osvetljujejo element življenja v odnosu do telesne in duhovne kvalitete človeškega bivanja. (Steiner)
 • Zanimivo antropozofsko predavanje, ki je bilo namenjeno delavcem, opisuje osnovne preobrazbe in povezave pri nastanku Zemlje, človeka, živali, rastline in minerala. (Steiner)casopis_september2009_manjsa

Vtis o vsebini


Iz druge številke:


Med prispevki ponujamo:
 • V uvodniku avtor poda idejo evolucije, ki ni doma le v naravoslovju, ampak tudi na vseh kulturni področjih. (Peršič)
 • Človeški notranji svet je svet narave je filozofsko besedilo, ki se ukvarja z vprašanjem resnice, in kjer je izpostavljena ideja, da je notranjost narave notranjost človeka. (Steiner)
 • Članek Ob vzniku nove kulture govori o zgodovinskem pogledu na kulturne razvojne stopnje, ki jih reprezentirajo Aristotel, Tomaž Akvinski in Rudolf Steiner. (Stein)
 • Družbena vloga kmeta se razvija podobno kot se razvija družba in v članku Človeška naloga kmeta nam avtor prikaže izhodišča in zahteve, ki jih duh časa postavlja sodobnemu kmetu. (Pfeiffer)
 • Igrače vplivajo na otroško duševnost. Kako in zakaj lahko igrače zavirajo ali vzpodbujajo otroško ustvarjalnost, si lahko preberete v članku o vzgoji. (Šolar)
 • Kljub številnim waldorfskim šolam v svetu je osnovno vprašanje waldorfske pedagogike še vedno neodgovorjeno. Članek je namenjen 90 letnici nastanka waldofske šole. (Kočar)
 • Objavljamo tudi odlomke intervjuja s pesnikom Alojzom Gradnikom, kjer govori o svojem pogledu na antropozofijo, ki jo je razmeroma dobro poznal in ji je bil v določenem smislu zelo blizu.
 • Vpogled v razlikovanje med zodiakalnimi ozvezdji in znamenji, ki zaenkrat še ločujejo astronome in astrologe. Odkrijte lahko zakaj so Ovni Ovni, kljub temu da v njihovem času Sonce vzhaja v Ribah. (Peršič)
 • Prevod mladostne pesmi Friedricha Schillerja ob njegovi 250 letnici osvetli ideal za katerega je ta veliki evropski pesnik živel. Njen naslov je pomenljiv: Ljubezen je lestev. (Schiller)
 • Kratek in zgoščen tekst, ki govori o antropozofskih spoznanjih obsega prva tri tako imenovana antropozofska vodila, kjer so podane temelji antropozofije kot duhovne znanosti. (Steiner)casopis_junij2009_manjsa

Vtis o vsebini

Iz prve številke:

Med prispevki ponujamo:

 • Srečanje človeka in sveta je uvodnik, ki uvede nov časopis v slovenski kulturni prostor. (Peršič)
 • Izpolnitev narave v filozofiji in umetnosti govori o ključnem odnosu med zunanjim naravnimi danostmi in kulturnem ustvarjanju človeštva. (Steiner)
 • Telo, duša in duh so trije členi človeka, ki imajo svoje lastne kvalitete. Članek na vsebinsko jasen način opredeli te tri ključne pojme za razumevanje človeka. (Steiner)
 • Filozofski zapis Goethejevi in Schillerjevi povezavi osvetli vlogo umetnosti in filozofije in poda opis sodelovanja dveh ključnih evropskih duhov: Goetheja in Schillerja. (Steiner)
 • Srečen dogodek je prevod Goethejevega zapisa srečanja s Schillerjem, ki je bil prelomen tako za njiju in kakor za kulturni razvoj srednje Evrope. (Goethe)
 • Tročlenost, prikazana v članku, ki govori o treh členih človeka (telo, duša ,duh) je v članku o Tročlenosti človeškega organizma osvetljena na človeški fiziologiji, anatomiji in naravnih fenomenih. (Kolisko)
 • Astronomski prispevek o manj znanem gibanju Zemlje – precesiji, ki govori o pomembnem vendar danes slabo znanem vplivu narave na razumevanje kulture. (Peršič)
 • Zapis o znani radiranki Francisca de Goya govori o procesu njenega nastanka. (Peršič)
 • Krajša predstavitev novega prevoda, ki je izšel pri Slovenski matici: Dionizij Areopagit. (Peršič)
 • Pesniška beseda o resnici. (Kette)
 • Pomemben del odgovora na vprašanje kaj je antropozofija objavlja sodoben filozof in antropozof? (Swassjan)


 

Na vrh strani
 
Društvo

Namen

Kulturno umetniško društvo Sredina je organizirana iniciativa, ki je dejavna na številnih področjih družbenega življenja. Organizira otroške delavnice in tabore, predavanja, seminarje, ekskurzije, umetniške delavnice, ter oblikuje študijske in umetniške skupine. Vsebine, ki jih člani pri svojem delovanju vzpodbujajo, sežejo do številnih družbeno in kulturno aktualnih vprašanj. Skupno polje iniciative je duhovna znanost ali antropozofija, ki z znanstveno celovitimi in sodobniku primernimi izhodišči pri raziskovanju in delovanju predstavlja praktično pomoč. Sodelujemo tudi s kmetijo Na Jasi.

V okviru društva delujejo sledeče skupine:

 • Plesna skupina
 • Evritmijska skupina
 • Lutkovna skupina
 • Fotografska skupina
 • Literarna skupina
 • Pedagoška skupina
 
 
Podatki

Kulturno umetniško društvo Sredina
Vidovdanska cesta 2
1000 Ljubljana
Elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
Telefon: 031 311 225, Primož / 040 298 723, Alja
Davčna številka: 20387687
Matična številka: 2244225
TRR: SI56 6100 0000 0831 443

 vidovdanska2_mala

Zemljevid


Prostori

Prostori Sredine se nahajajo na Vidovdanski cesti 2, v Ljubljani.

Odprti smo ob sredah in četrkih med 10.00 in 18.00. ter v času, ko se v prostorih odvijajo dejavnosti.

 

 

Na vrh strani
vidovdanska2_mala

Roadmap

 

Cultural and art organization Sredina

Sredina is an organized initiative where individuals have the interest to be involved in social life on the basis of conscious activity in thinking and research of spiritual science or anthroposophy.

Sredina means in Slovenian "the middle" and also "the midst".


Contact information

Mailing address:

KUD Sredina
Vidovdanska cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Slovenia

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Place of our activities:

Vidovdanska cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Slovenia

We are open during our activities and on working days from 10.00 to 13.00.

Bank account information

Bank: Delavska hranilnica, Ljubljana
IBAN: SI56610000000831443
BIC: HDELSI22

Tax number (TIN): 20387687


vidovdanska2_mala

Stadtplan

 

Verein für Kultur und Kunst Sredina

Sredina ist eine organisierte Initiative, in die Individuen Interesse für soziale Leben haben und durch Steigerung ihrer Denktätigkeit und Studiums der Anthroposophie Freiheit entwickeln wollen.

Sredina bedeutet auf slowenisch die Mitte.


Kontaktinformationen

Postanschrift:

KUD Sredina
Vidovdanska cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Slowenien

E-mail: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kunst- und Arbeitsräume:

Vidovdanska cesta 2
SI-1000 Ljubljana
Slowenien

Öffnungszeiten: Vor und nach Aktivitäten und von 10.00 bis 13.00 (Montag - Freitag).

Bankverbindung

Bank: Delavska hranilnica, Ljubljana
IBAN: SI56610000000831443
BIC: HDELSI22

Steuernummer (TIN): 20387687


Prijava na novice

Filozofsko antropozofsko izobraževanje

Evritmija

Igralne urice

Gibanje in slikanje

Ustvarjalne delavnice

Ples