PrispevkiDelavnice za seniorje

Upokojence in upokojenke vabimo, da se nam pridružite pri rednih delavnicah, ki so pripravljene posebej za vas. Na njih se boste razgibali, si popestrili dan in se nasplošno počutili pomlajene.

Prirejamo:
plesne_seniorji_1

"Nič ni človeku tako potrebno kot ples. Brez plesa človek ne more ničesar."
Moliere, Žlahtni meščan

Plesna srečanja za seniorje

Plesali in družili se bomo ob dvornih in družabnih plesih minulih obdobij, ki pa živijo še danes in so zelo prijetna za druženje. Med drugim bomo spoznavali dvorne in družabne plese angleške, francoske, nemške in italijanske renesanse. Zaplesali bomo plese Johna Playforda, ki jih lahko pogosto vidimo v filmih, npr. nazadnje v filmu Prevzetnost in Pristranost. To so so plesi v vrstah, kjer je veliko zanimivih figur in menjav partnerjev. Srečali se bomo z Mozartovim časom, pa tudi kakšen ljudski bomo zaplesali. Občasno nas bo obiskal glasbenik in zaplesalii bomo ob živi glasbi.

Na začetku srečanj bo nekaj časa namenjenega za ogrevanje, ritmične in koordinacijske vaje. Srečanja so namenjena tako parom kot posameznikom.

Ples nas bo družil ob petkih med 9.00 in 10.30, v prostorih KUD Sredina, na Vidovdanski 2 v Ljubljani.

Cena srečanj za en mesec je 35 EUR.

Informacije in prijave:
Alja Venturini, 040 298 723 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
evritmija_seniorji_1

Fotografije z delavnic evritmije
Videoreportaža z delavnice evritmije

seniorji

Evritmija za seniorje

Na srečanjih se bomo seznanili s spretnostnimi vajami, vajami za ravnotežje in koordinacijo, vajami za izboljšanje gibalnih in izraznih možnosti, vajami za urjenje spomina in prostorske orientacije, ter osnovami govorne in glasbene evritmije.

Redna srečanja se bodo odvijala vsak:

torek od 9.00 do 10.00
četrtek od 10.00 do 11.00

Cena posameznega srečanja je 7 EUR, če jih obiskujete cel mesec pa 25 EUR na mesec.
Za obiskovanje evritmije dvakrat tedensko je cena 12 EUR, mesečno pa 45 EUR.

Informacije in prijave:
Alja Venturini, 040 298 723 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate."Le en tempelj premore
ta svet, ta tempelj je
človeško telo.
Nič ni bolj svetega kot ta pojava."
Novalis
O evritmiji

Evritmija je gibanje, s katerim aktiviramo in uravnotežimo svojo pozornost, motivacijo, inovativnost in učinkovitost. Izboljšamo prostorsko in časovno orientacijo, ravnotežje in ritem, gibalne in izrazne možnosti ter urimo spomin. Primerna je za vse starostne skupine.


Evritmija nas:
Osveži

V izjemno kratkem času je naša pozornost od vsakodnevnih rutin in skrbi preusmerjena v ustvarjalno gibanje, ki nas poživlja in ustvarja dobro razpoloženje.
Uglasi

Aktivno ustvarjamo skupen prostor.
Pokaže

da med posamezniki pri sodelovanju vlada soodvisnost.

V evritmiji smo budnejši kot v vsakdanjem življenju. Evritmija krepi življenske sile, zato ni redko srečati evritmijste, ki so aktivni še v pozni starosti. Evritmija se izvaja z živo govorjeno besedo ali glasbo. Za vadbo potrebujete le udobna oblačila in navadne telovadne copate (športni copati niso priporočljivi).

Evritmija je je dejavna na več področjih, v umetnosti kot pooustvarjalka govorjene besede ali glasbe, kjer evritmist slišno prevaja v vidno sliko. V Evropi sta dejavna dva profesionalna evritmijska ansambla in več manjših.

V pedagogiki se izvaja od vrtca do srednje šole predvsem v Waldorfskih šolah in v vrtcih, ustanovah za otroke s posebnimi potrebami in pri izobraževanju odraslih v najrazličnejših smereh.
V zadnjih letih se razvija področje socialne evritmije v delovnih organizacijah ter drugih ustanovah. Pogosto se jo izvaja kot dopolnilo v ustanovah, ki se ukvarjajo z zdravljenjem odvisnosti.

Zdravilna evritmija je v zdravstvene namene preobražena umetniška evritmija. Terapevt zdravilne evritmije mora poleg rednega štiriletnega študija, končati še dodaten dvoletne seminar. Zdravilno evritmijsko gibanje vzpodbuja delovanje organov in s tem vsega organizma. Deluje na življenjsko telo, ki je nosilec življenjskih procesov in tako tudi nosilec dogajanj v človekovih notranjih organih.


Na vrh strani