renesancni_dvorni_plesi_1
Renesančni dvorski plesi

Vabimo vas na seminar italijanskih dvorskih plesov 15. stoletja, ki ga bo v treh srečanjih vodila Lidija Podlesnik Tomášiková. Plesali bomo plese kot so "nizki ples" in "ballo", ki sta bili dve temeljni plesni obliki tega časa. Na seminarju bomo začeli s spoznavanjem osnovnih korakov in nadaljevali z učenjem posameznih koreografij, ki so se ohranile v najzgodnejših (še rokopisnih) plesnih zapisih. Program seminarja bomo prilagodili stopnji predhodnega znanja udeležencev.

Seminar bo potekal v Ljubljani (podrobno lokacijo bomo javili naknadno) ob petkih in sobotah in sicer 21., 22. in 28., 29. maja ter 4., 5. junija 2010 (ob petkih od 17.30 do 20.00 in ob sobotah od 9.30 do 12.00, obakrat z odmorom).

Cena treh seminarskih sklopov je 70 EUR, za študente in dijake 35 EUR. Seminar je finančno podprl JSKD.

Na seminar se lahko prijavi 24 udeležencev, 10 mest je že oddanih. S seboj prinesite udobno oblačilo, mehke copate ali nogavice.

Prijave in informacije:
Alja Venturini, 040 298 723 ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Podrobnosti o seminarju

Življenje renesančnega dvorjana je bilo prepleteno s kultiviranim preživljanjem prostega časa in druženja. Ples z glasbo je spadal med pomembne aktivnosti, ki so spodbujale iskanje ravnovesja med doživljanjem in fizičnim telesom; učenje skladnega gibanja in poznavanje koreografij plesnih mojstrov sta pomenili obvladovanje določenih spretnost in plesno znanje kot del dvorske izobrazbe in pravil ustreznega obnašanja.

Okvirni izbor plesov za posamezna tri srečanja je sledeči:

Guglielmo Ebreo, NY, Petit vriens, ballo francese za 2 plesalce
Giovani Ambrosio, Pa, Rostiboli gioioso, ballo za 2 plesalce
Domenico da Piacenza, Pd, Anello, ballo za 4 plesalce

Guglielmo Ebreo, Pg, Collonese, ballo za 6 plesalcev
Guglielmo Ebreo, Pg, Gratioso, balletto za 2 plesalca
Giovani Ambrosio, Pa, Voltati in ca Rosina, ballo za 3 plesalce

Guglielmo Ebreo, Pg, Gelosia, ballo za 6 plesalcev
Guglielmo Ebreo, NY, Belriguardo, ballo za 2 plesalca
Guglielmo Ebreo, NY, Baleto chiamato Bialte di Chistiglia za 3 plesalce

Viri:
Pa – Giovanni Ambrosio, De pratica seu arte tripudii, Pariz, Bibliotheque Nationale, fonds ital. 476
Pd – Domenico da Piacenza, De arte saltandi et choreas ducenti, Pariz, Bibliotheque Nationale, fonds ital. 972
Pg – Guglielmo Ebreo, De pratica seu arte tripudii, Pariz, Bibliotheque Nationale, fonds ital. 973
NY – Guglielmo Ebreo, De partica seu arte tripudii, New York, Public Library, Dance collection, *MGZMB-Res. 72-254

Predstavitev učiteljice

Lidija Podlesnik Tomášiková je diplomirala je na Akademiji za glasbo na Oddelku za glasbeno pedagogiko (1992) in na Filozofski fakulteti na Oddelku za muzikologijo (1998). Od leta 1997 je redno zaposlena kot bibliotekarka na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani. Zadnjih deset let se intenzivno posveča izpopolnjevanju v izvajalski praksi plesov preteklih stoletij. Zaključuje specialistični študij v okviru Inštituta za historično plesno prakso (IHDP) v Gentu pod mentorstvom plesalca in koreografa Lievna Baerta. Pripravlja glasbeno-plesne projekte in delavnice v okviru KUD Cortesía, poučuje stilne plese na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in redno sodeluje na seminarjih stalnega strokovnega izobraževanja za pedagoge na Fakulteti za šport in Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani.


Na vrh strani