Prispevki

kitajska_kultura_0


kitajska_kultura_1

kitajska_kultura_2
kitajska_kultura_3

Letak predstavitve
v PDF formatu

Kitajska kultura
dvodnevna predstavitev

KUD Sredina, sinološko društvo Yuan in KUD Sestava, v okviru prispevkov k svetovni kulturi, soorganizirajo dvodnevno predstavitev kitajske kulture, ki bo zaobjela fotografsko razstavo, predavanja in umetniško delavnico.

Potek dogodkov:

petek, 16. 10. 2009

Hostel Celica, 18.00 – 18.45 Otvoritev fotografske razstave Vtisi s Tajvana, zaključek fotografskega natečaja.
Hostel Celica, 19.00 – 21.30 Predavanje: Filozofija in mistika v kitajski arhitekturi, Goran Babić, Hrvaška.

sobota, 17. 10. 2009

KUD Sredina, 10.00 – 13.00 Umetniška delavnica: Kitajska kaligrafija, Iva Valentič, Hrvaška.
KUD Sredina, 16.30 – 18.00 Predavanje: Kitajsko krajinsko slikarstvo pesnikov, Iva Valentič, Hrvaška.
Hostel Celica, 19.00 – 20.30 Predavanje: Narodni muzej v Taipeiju, dr. Nataša Vampelj Suhadolnik, Slovenija.
Hostel Celica, 20.30 – 22.00 Projekcija in predstavitev dveh kratkih filmov, dr. Saša Istenič, Slovenija.


Vstop na vse dogodke je prost. Za obisk umetniške delavnice
je potrebna prijava.


Otvoritev razstave

Petek, 16. 10. 2009, 18.00, Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana

Izbor iz fotografskega natečaja Vtisi s Tajvana

Fotografska razstava bo zajemala širok izbor potopisnih fotografij študentov sinologije.
Otvoritev fotografske razstave bo ob spremljavi posnetkov koncerta tajvanskih domorodcev.
kitajska_kultura_4

kitajska_kultura_5
Predavanje
Petek, 16. 10. 2009, 19.00, Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana

Filozofija in mistika v kitajski arhitekturi

Kitajska arhitektura je od nekdaj obkrožala Kitajce in predstavljala njihov vsakodnevni okoliš. Pogosto so jo krasili izrazi kot veličastna, sijajna, monumentalna in davna. Danes pa privlači številne turiste in občudovalce ter iz istega razloga privablja enake vzdihe – ne glede na to ali gre za preteklo ali sodobno arhitekturo. No, vprašanje je, kaj vse se skriva v vseh teh mestih, templjih, palačah in vrtovih? Ali obstaja skupna misel, zaradi katere so edinstvene in skrivnostne?

Namen tega predavanja je, da izpostavimo povezavo kitajske misli in njene arhitekture, odkrijemo simbole, ki oblikujejo kitajsko arhitekturo in pokažemo na njihov razvoj. Vprašanje je, kako so si Kitajci predstavljali svoja mesta in uresničevali svojo filozofijo v arhitekturi. Kje je povezava med kitajsko filozofijo in številom mestnih vrat, zidov, prostorov v palačah, v vrtovih in grobnicah. Kako, razen povsem funkcionalnega razumevanja, najti način branja kitajske arhitekture, ki je bila ne glede na velikost gradnje, povsem enaka? Obenem je bistveno odkriti povezave med arhitekturo Vzhoda in Zahoda, njihovim odnosom in vplivom vse do sodobnosti.

Predavatelj Goran Babić je absolvent na Fakulteti za arhitekturo in študent sinologije na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Predavanje bo v hrvaškem jeziku.Umetniška delavnica
Sobota, 17. 10. 2009, 10.00 – 13.00, KUD Sredina, Vidovdanska 2, Ljubljana

Kitajska kaligrafija

Delavnica je namenjena začetnikom, ki bi se želeli spoznati s kitajsko kaligrafijo. Na kratko bomo spoznali zgodovino, material in zakonitostmi kitajskih pismenk. Več časa bomo namenili vaji v pravilni drži kitajskega čopiča, gibanju telesa in roke pri pisanju in s tem tudi vadili osem osnovnih potez. Zatem bomo prešli na pisanje kitajske pismenke »yong« (večnost), ki ima v sebi vseh osem osnovnih potez. Ob koncu se bomo tudi pogovorili o doživetju pisanja kitajske kaligrafije.

Delavnico bo vodila Iva Valentič, slikarka z diplomo Beneške Likovne akademije, ki se je dve leti izpopolnjevala v kitajski kaligrafiji na Centralni likovni akademiji v Pekingu. Trenutno je študentka sinologije na Filozofski fakulteti v Zagrebu.

Za obisk delavnice je potrebna prijava na: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. ali 040 466 409. Število mest je omejeno.Predavanje
Sobota, 17. 10. 2009, 16.30, KUD Sredina, Vidovdanska 2, Ljubljana

Kitajsko krajinsko slikarstvo pesnikov

Vse od začetka resnih stikov in pretoka informacij med Kitajsko in Evropo, ko so jezuiti začeli s študijem kitajske misli in delom na kitajskem dvoru, se na evropski strani do danes ni razvilo razumevanje za umetnost, ki je na Kitajskem najvišje cenjena: pesniško slikarstvo in kaligrafija. Celo danes ta dva najodličnejša kitajska umetniška izraza v Evropi nista dobila svojega mesta, čeprav Kitajska s svojo živahno sodobno umetnostjo izpolnjuje pričakovanja zahodne javnosti in zasebnih zbiralcev.

Na predavanju bomo raziskali bistvena izhodišča pri oblikovanju okusa in pogleda pri kitajskem krajinskem slikarstvu pesnikov »shanshui« (mojstri gora in voda), in nastanek te tradicije v odnosu do tradicionalne kitajske družbe. Videli bomo tudi v kakšni meri lahko izkušnja kopiranja starih mojstrov »shanshui« slikarstva pripomore vsem, ki niso Kitajci, da zajamejo esenco kitajskega mišljenja. Ob koncu si bomo pogledali tudi transformacije tradicionalnih pogledov in razumevanja "shanshui" slikarstva na Kitajskem in v svetu.

Predavateljica Iva Valentič je slikarka z diplomo Beneške Likovne akademije. Dve leti se je izpopolnjevala v kitajski kaligrafiji na Centralni likovni akademiji v Pekingu. Trenutno je študentka sinologije na Filozofski fakulteti v Zagrebu. Predavanje bo v hrvaškem jeziku.Predavanje
Sobota, 17. 10. 2009, 19.00, Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana

Narodni muzej Gugong v Taipeiju

Med številnimi mestnimi in provincialnimi muzeji na Kitajskem in Tajvanu prav Narodni muzej Gugong v Taipeiju hrani bogato in dragoceno zbirko kitajske dediščine, ki so jo preko stoletij zbirali posamezni cesarji. Celotna zbirka je sestavljena iz skoraj 655 000 umetniških izdelkov, ki jih sestavljajo bronasti, keramični, žadasti in emajlirani izdelki, slikarska in kaligrafska dela, tapiserije, tekstil, rezbarije, razni zgodovinski dokumenti in knjige ter mnogi ostali vrhunsko izdelani predmeti. V kakšnih okoliščinah in kako se je celotna zbirka znašla na Tajvanu, kje se je prvotno hranila in kaj je botrovalo nastanku Narodnega muzeja, so vprašanja, na katere bodo podani odgovori. Podrobneje bo prikazana tudi celotna zbirka ter izpostavljeni posamezni predmeti, ki so uvrščeni v vrh svetovne umetnosti in kulturne dediščine.

Predavateljica dr. Nataša Vampelj Suhadolnik je asistentka na Oddelku za azijske in afriške študije v Ljubljani.Projekcija dveh kratkih filmov in predstavitev
Sobota, 17. 10. 2009, 20.30, Hostel Celica, Metelkova 8, Ljubljana

Taipei's Bohemians
Režiser: Hung Hung, 2004, 55 min, angleški podnapisi.
Zgodbe ljudi s tajvanske prestolnice, ki si delijo skupno strast do teatra. Edinstven vpogled v tajvansko družbo in kulturo.

Taiwan's Festivals: Links with the Past, Bridges to the Future
Režiser: Chi-chung Fu, 2007, 28 min, angleški podnapisi.
Bogata mešanica tradicionalnih festivalov, ki jih praznujejo etnične skupine avtohtonih in kitajskih narodov Tajvana oblikuje celostno podobo modernega otoškega življenja, presega etnične pregrade in ustvarja brezmejno upanje.

Predstavila jih bo dr. Saša Istenič, asistentka na Oddelku za azijske in afriške študije ter predsednica Tajvanskega raziskovalnega centra.


Dogodke so sofinancirali:

kitajska_kultura_sponzorji


Na vrh strani